суботу, 24 жовтня 2015 р.

ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ 9-й клас (35 год.)

9-й клас (35 год.)

№  з/п
Дата
Тема, зміст уроку
Примітки
ВСТУП (1 год.)
1.

Вступ. Світ наприкінці XVIII – у XIX ст. Ознайомлення учнів із завданнями і структурою курсу. Побудова підручника. Додаткова навчальна література та електронні ресурси. Періодизація нової історії. Загальна характеристика змін у господарюванні, політичному житті, утвер­дження парламентаризму, розвитку духовної сфери суспільства.

Тема 1. Велика Французька революція кінця XVIII ст. Європа у період Наполеонівських війн (6 год.)
2.

Причини та початок Французької революції. Французьке суспільство наприкінці XVIII ст. Доба Просвітництва. Декларація прав людини і громадя­нина. Конституція 1791 р.

3.

Встановлення республіки. Якобінська диктатура.

4.

Термідоріанська реакція. Франція за Директорії. Наполеон Бонапарт.

5.

Франція у період Консульства й Імперії. Кодекси Наполеона. Війни Наполеона. Континентальна бло­када.

6.

Падіння Першої імперії. Російський похід Наполео­на. Битви під Лейпцигом і Ватерлоо. «100 днів» Наполеона. Територіальні зміни внаслідок Віденською конгресу. Утворення Священного Союзу.

7.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Велика Французька революція кінця XVIII ст. Європа у період Наполеонівських війн».

Тема 2. Європа в добу революцій 1848–1849 рр.
(6 год.)
8.

Політичне становище у країнах Європи та Аме­рики. Політичне становище у країнах Європи після Віденського конгресу. Національний і революційний рухи в Європі у 20-і рр. XIX ст. Утворення незале­жних держав у Латинській Америці.

9.

Велика Британія у першій половині XIX ст. Перша парламентська реформа та її наслідки. Чартизм, перехід Англії до політики вільної торгівлі.

10.

Франція, Німеччина та Австрія. Франція у період Реставрації. Липнева революція і Липнева монархія. Політична роздробленість Німеччини. Втрата своїх позицій Австрією й посилення Пруссії.

11.

Суспільно-політичні течії та рухи в Європі та Росії. Повстання декабристів. Суспільно-політична думка Європи.

12.

Революції 1848–1849 рр. у Європі. «Весна народів». Революція 1848–1849 рр. у Франції. Друга Республі­ка. Бонапартистський переворот 1851 р. і встанов­лення Другої імперії. Загальна характеристика рево­люцій у Німеччині, Австрії, Угорщині та Італії. При­чини поразки і наслідки революцій 1848–1849 рр.

13.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Європа в добу революцій 1848–1849 рр.».

Тема 3. Європа й Америка у добу об’єднання й модернізації суспільства
(4 год.)
14.

Утворення національної держави в Німеччині. Боротьба Пруссії і Австрії за переважання в Німеч­чині. Об’єднання Німеччини у 1871 р. Перетворення Австрійської імперії на дуалістичну монархію.

15.

Утворення національної держави в Італії. Полі­тична роздробленість Італії, піднесення П’ємонту. Два напрями боротьби за об’єднання Італії Утворен­ня Італійського королівства. Об’єднання Італії.

16.

Вікторіанська Британія. Англія – «майстерня світу». Утвердження лібералізму. Формування лібе­ральної та консервативної партій. Друга парламент­ська реформа. Ірландське питання. Зовнішня політи­ка Англії.

17.

США у першій половині XIX ст. Громадянська війна. Особливості соціально-економічного розвит­ку. Доктрина Монро та її реалізація. Громадянська війна 1861–1865 рр. Реконструкція Півдня.

Тема 4. Утвердження індустріального суспільства у провідних державах світу (8 год.)
18.

Формування індустріального суспільства у прові­дних державах Європи і в США. Науково-технічна революція кінця XIX ст. та її наслідки. Виникнення великих корпорацій і фінансово-промислових груп. Монополізація економіки» Нові класи і суспільні верстви. Соціалізм. Марксизм. Перший і Другий Інтернаціонали. Міграційні рухи. Утвердження демо­кратії та громадянського рівноправ’я.

19.

Франція у 1870–1900 рр. Криза Другої імперії у Франції. Франко-німецька війна 1870–1871 рр. та її наслідки. Паризька комуна. Становлення Третьої Республіки. Політичні кризи 80–90-х рр. Формування Французької колоніальної імперії.

20.

Німеччина у 1871–1900 рр. Конституція 1871 р. Внутрішня і зовнішня політика Отто фон Бісмарка. Німецька соціал-демократія. Перехід Німеччини до світової політики.

21.

Велика Британія в останній третині XIX ст. Втрата Англією промислового лідерства. Внутрішнє стано­вище. Ірландське питання. Криза класичного лібера­лізму. Тред-юніони.

22.

США у 1877–1900 рр. Економічне піднесення краї­ни, зростання впливу великих корпорацій. Політичне життя, становлення антимонопольного законодавст­ва. Расова політика, юридичне оформлення сегрегації на Півдні. Робітничий рух.

23.

Модернізація Російської імперії. Скасування кріпо­сного права. Зовнішня і колоніальна політика Росій­ської імперії. Реформи Олександра II та їх наслідки. Росія у пореформений період. Особливості економіч­ного розвитку. Формування нової соціальної струк­тури. Внутрішнє становище у країні. Народництво. Робітничий рух і формування соціал-демократії.

24.

Японія у другій половині XIX – на початку XX ст. Доба Мейдзі в Японії. Крах політики самоізоляції. Реформування економічного та суспільно-політично­го життя. Економічне зростання країни.

25.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Європа й Америка у добу об’єднання й модернізації суспільства. Утвердження індустріального суспільства у провідних державах світу».

Тема 5. Завершення формування світових колоніальних імперій. Міжнародні відносини в останній третині XIX ст. (5 год.)
26.

Завершення територіального поділу світу. Колоні­альна політика на Сході й у Африці. Суперечливість наслідків колоніального панування. Зворотний вплив колоній на метрополії.

27.

Британське володарювання в Індії. Політика кас­тового і релігійного розбрату. Повстання сипаїв. Міф про тягар білої людини.

28.

Китай у другій половині XIX ст. Тайпінське повстан­ня. Економічне проникнення в країну західних держав.

29.

Народи Африки під владою європейських колонізаторів.

30.

Міжнародні відносини у 1871–1900 рр. Геополітичні наслідки франко-німецької війни. Союз трьох імператорів. Загострення англо-німецького колоніа­льного суперництва. Утворення нових незалежних держав на Балканах. Утворення Троїстого союзу і загострення російсько-німецьких відносин. Оформ­лення англо-франко-російського альянсу. США у міжнародних відносинах. Панамериканізм. Зовнішня та колоніальна політика Японії.

Тема 6. Культура народів світу наприкінці XVIII – у XIX ст. (4 год.)
31.

Культура народів світу. Духовне життя народів Європи і Америки у XVIII – наприкінці XIX ст. Ку­льтура народів Азії й Африки. Розвиток науки і техніки.

32.

Література і мистецтво.

33.

Повсякденне життя людей. Дозвілля. Наслідки урбанізації. Аристократія, буржуазія і пролетаріат. Родинні стосунки. Фемінізм. Освіта. Релігія й мораль.

34.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Завершення формування світових колоніальних імперій. Міжнародні відносини в останній третині XIX ст. Культура народів світу наприкінці XVIII – у XIX ст.».

УЗАГАЛЬНЕННЯ (1 год.)
35.

Підсумкове узагальнення.



Немає коментарів:

Дописати коментар