суботу, 24 жовтня 2015 р.

Календарні плани. Історія України 11 клас (52 години)

11-й клас (52 год.)

№  з/п
Дата проведення уроку
Зміст (тема) уроку
Примітка
Вступ (1 год.)
1.

Завдання і структура курсу. Способи роботи учнів з підручником, додатковою навчальною літературою, електронними та Інтернет-ресурсами. Форми і методи організації навчальної діяльності на заняттях з курсу. Державні вимоги до рівня підготовки учнів.

Тема 1. УКРАЇНА В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (1939—1945 рр.)
 (7 год.)
2.





Україна у міжнародній політиці напередодні Другої світової війни. Радянсько-німецькі договори 1939 р. Початок Другої світової війни. Вступ Червоної армії на територію Західної України. Возз’єднання Хотинщини, Південної Бессарабії і Північної Буковини з УРСР.
Радянізація нових територій. Становище в Україні в 1939-у першій половині 1941 рр.
Початок німецько-радянської  війни. Проголошення Акту відновлення Української держави 30 червня 1941 року.  Відступ Червоної армії. Мобілізаційні заходи та евакуація. Військові події 1941—1942 рр. Окупація України. Колабораціонізм.
Нацистський «новий порядок». Життя населення України в умовах окупації. Концтабори та масове знищення людей. Голокост. Остарбайтери. Життя в евакуації.
Рух Опору та його течії. Розгортання радянського партизанського руху. Діяльність ОУН.  Утворення  УПА.
Початок визволення України. Бої на Лівобереж­жі. Звільнення Києва. Звільнення Правобереж­ної та Південної України. Примусове виселення з Криму в східні райони СРСР татар, греків, вірмен.
Завершення вигнання окупантів з України. Становище в західних областях. Завершення Другої світової   війни. Героїзм українського народу. Ціна перемоги. Культура в роки війни. 
Наш край у 1939-1945 рр.

3-4.








5.




6.



7.





8.



Тема 2. УКРАЇНА В ПЕРШІ ПОВОЄННІ РО­КИ (1945 ПОЧАТОК 50-х рр.)
(5 год.)

9-10.

Адміністративно-територіальні зміни. Україна в ООН та міжнародних організаціях. Внутрішньополітичне та економічне становище республіки. Відбудовчі процеси у господарстві. Голод 1946—1947 рр. Зміни в житті та побуті населення.

11.

Відновлення політики радянізації в західних областях України. Національно - визвольний рух 1944 - 1945 рр. Становище церкви. Ліквідація УГКЦ. Партизанські дії УПА.   Операція «Вісла».

12.

Освіта. Наука. Література і мистецтво. Становище творчої інтелігенції. Ідеологічні кампанії.
Наш край у 1945-на початку 50-х рр.

13.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із тем «Україна в роки Другої світової війни (1939-1945 рр. Україна в перші повоєнні роки (1945-початок 50-х рр».

Тема 3. УКРАЇНА В УМОВАХ ПОЛІТИЧНОЇ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА (СЕРЕДИНА 50-х – СЕРЕДИНА 60-х рр.)
 (9 год.)
14.




Внутрішньополітичне становище України у сере­дині 50-х рр. Стан промисловості та сільського госпо­дарства. Соціальне та економічне життя населення. Входження Кримської області до складу УРСР.
Участь українців у повстаннях у сталінських концтаборах 1953-1954 рр.
XX з'їзд КПРС і початок лібералізації. Реабілітація жертв сталінських репресій. Ставлення в суспільстві до діяльності М. Хрущова. Загострення бороть­би серед вищого партійного керівництва України.
Зміни в управлінні господарством. Розвиток промисловості. Аграрна політика у другій поло­вині 50-х — першій половині 60-х рр. XX ст. Нові явища у соціальній сфері. Зрушення  у повсяк­денному житті населення.
Науково-технічна революція. Реформи осві­ти. Здобутки науки. Посилення русифікації. «Від­лига» в українській літературі та у мистецтві. «Шістдесятництво» в українській культурі.
Зародження дисидентського руху в Україні та його особливості.   Л.Лук’яненко, І.Кандиба, А.Горська, В.Чорновіл, І.Дзюба.  Релігійна політика.
Наш край у 1953-1964 рр.

15.


16.





17-18.





19.




20.





21.

Урок узагальнення і систематизації із теми «Лібералізація суспільства (середина 50-х – середина 60-х рр.)»

22.

Урок контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Лібералізація суспільства (середина 50-х – середина 60-х рр.)».

Тема 4. УКРАЇНА У ПЕРІОД ЗАГОСТРЕННЯ КРИЗИ РАДЯНСЬКОЇ СИСТЕМИ (СЕРЕДИНА 60-х – СЕРЕДИНА 80-х рр.) (10 год.)
23.

Ідеологічні орієнтири партійно-радянського керівництва та зміни у його структурі. Конституція УРСР 1978 р.

24.

Спроби реформування економіки в другій по­ловині 60-х років. Економічне становище УРСР у 70-ті на початку 80-х рр. XX ст. Матеріальний рівень життя населення.

25.

Зміни в соціальній та у національній струк­турі населення. Здобутки і проблеми розвитку соціальної сфери. Привілейоване становище пар­тійно-радянської номенклатури.

26.

Повсякденне життя населення. Моральний стан радянського суспільства.

27-28.

Освіта. Стан науки: здобутки і проблеми. Розвиток літератури. Формування опозиційних те­чій в культурі та реакція на них влади. Суперечливі тенденції в розвитку українського мистецтва.

29-30.

Активізація опозиційного руху в другій поло­вині 60-х на початку 70-х років. Форми діяльності дисидентів.
Наш край у середині 60-х – на початку 80-х рр.

31.

Урок узагальнення і систематизації із теми «Україна у період загострення кризи радянської системи (середина 60-х – середина 80-х рр.»

32.

Урок контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Україна у період загострення кризи радянської системи (середина 60-х – середина 80-х рр.»


Тема 5. РОЗПАД РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ Й ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ (1985-1991 рр.) (8 год.)

33-34.

Причини та початок «перебудови». Чорнобильська катастрофа. Політика «прискорення» та її наслідки в Україні. Стан економіки. Рівень життя населення. Розгортання страйкового руху.

35.

Гласність та лібералізація. Зрушення у політичному житті України. Пожвавлення громадської активності. Формування багатопартійної системи.

36.

Активізація національного руху у другій половині 80-х років. Формування національних громадських організацій і об'єднань. Початок та проблеми релігійного відродження.

37.

Результати виборів до Верховної Ради УРСР і місцевих рад 1990 р. Декларація про державний суверенітет України. Україна у загальносоюзних сус­пільно-політичних процесах у першій половині 1991 року. Спроба державного перевороту в СРСР.

38.

Проголошення, незалежності України. Розпад СРСР.
Наш край у 1985-1991 рр.

39.

Урок узагальнення і систематизації із теми «Розпад Радянського Союзу й проголошення незалежності України (1985-1991 рр.)»

40.

Урок контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Розпад Радянського Союзу й проголошення незалежності України (1985-1991 рр.)»


Тема 6. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСті (12 год.)

41-42.





Державотворчі процеси: особливості розбудови законодавчої, виконавчої та судової влади в Україні. Участь населення у державотворчих процесах. Значення прийняття Конституції України (1996 р.). Формування партійно-політичної системи. Становлення інституту президентства в Україні.
Стан господарства після розпаду СРСР. Спро­би реформування економіки. Роздержавлення, приватизація та фінансова система України. Со­ціальне та економічне становище населення. Еміграція.
Основні тенденції розвитку економіки в дру­гій половині 90-х років. Пошуки шляхів ста­білізації на початку XXI ст. Здійснення аграрної реформи. Включення населення у ринкові відносини. Кроки до інтеграції української економіки у європейський та світовий економічний простір.
Демографічні зміни. Соціальна диференціа­ція суспільства. Міжнаціональні відносини.
Основні чинники та особливості розвитку культури в Україні. Модернізація національної системи освіти. Основні тенденції розвитку нау­ки. Здобутки української літератури і мистецтва. Фізична культура, спорт. Досягнення і проблеми української культури на початку XXI ст.
Стан навколишнього середовища та проблеми охорони довкілля. Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Міжнародне співробітництво у сфері охорони довкілля. Екологічні проблеми початку XXI ст. Основні чинники та особливості релігійного життя України в умовах незалежності. Взаємовід­носини державної влади та релігійних конфесій.
Основні принципи зовнішньої політики неза­лежної України. Ядерне роззброєння. Україна в міжнародних організаціях. Пошуки зовнішньо­політичних орієнтирів наприкінці XX на початку XXI ст.
Розвиток краю в умовах незалежності України.

43-44.







45.






46.


47.






48-49.







50






51

Урок узагальнення і систематизації із теми «Україна в умовах незалежності»

52

Урок контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Україна в умовах незалежності»



Немає коментарів:

Дописати коментар