суботу, 24 жовтня 2015 р.

Календарні плани. Всесвітня історія 10 клас (35 годин)

10-й клас (35 год.)

№  з/п
Дата проведення уроку
Зміст (тема) уроку
Примітка
Вступ (1 год.)
1.

Ознайомлення учнів із завданнями і структурою курсу. Побудова підручника. Додаткова навчаль­на література та електронні ресурси. Основні цінності та здобутки індустріальної цивілізації. Періодизація світового розвитку. Людство у 1900- 1939 рр. ХХ ст. Демографічний портрет. Завершення формування націй. Процес урбанізації в провідних країнах світу.  Прискорення економічного, технічного, інтелектуального прогресу. Впровадження технічних новинок в повсякденне життя. Активізація суспільних та політичних рухів. Національні рухи. Передумови Другої світової війни.

Тема 1. Передумови виникнення Першої світової війни. Війна та її наслідки
(6 год.)
2.

Провідні країни світу. Особливості державного устрою, політичного життя  США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Росії та Австро-Угорщини на початку XX ст.

3.

Особливості соціально-економічного розвитку, Великої Британії, Німеччини, Франції, Росії та Австро-Угорщини на початку XX ст.

4.

Країни Сходу та Латинської Америки на початку XX ст.

5.

Створення Троїстого блоку та Антанти. Міжнародні кризи та конфлікти на початку ХХ ст.  Гонка озброєнь, посилення  мілітаризму.

6.

Причини, привід та початок Першої світової війни. Стратегічні плани противників. Основні театри військових дій. Військові кампанії та основні битви 1914 – 1916 рр.

7.

Військові кампанії та основні битви 1916 – 1918 рр. Вступ у війну США. Вихід Росії з війни. Завершення війни. Поразка Німеччини та її союзників. Підсумки війни. Переосмислення системи загальнолюдських цінностей. Зміна статусу жінки в ході війни.


Тема 2. Повоєнне облаштування світу.
Версальсько-Вашингтонська система договорів (4 год.)

8.

Паризька мирна конференція. «14 пунктів» В.Вільсона. Версальський договір. Створення Ліги Націй. Мирні договори із союзниками Німеччини. Розпад багато-національних імперій і утворення нових незалежних держав в Європі. 

9.

Вашингтонська конференція.  Завершення формування Версальсько-Вашингтонської системи, її переваги та недоліки.

10.

Перегляд повоєнних договорів у 20-х рр. ХХ ст. (Плани Дауеса та Юнга). Значення пакту Бріана-Келога як першої спроби створення  системи колективної безпеки.

11.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із тем «Передумови виникнення Першої світової війни. Війна та її наслідки. Повоєнне облаштування світу. Версальсько-Вашингтонська система договорів».


Тема 3. Провідні держави світу в 20 - 30-х рр. ХХ ст. (8 год.)

12.

Зміна статусу провідних країн світу після Першої світової війни. Період економічної стабільності. Причини, прояви та наслідки світової економічної кризи 1929 – 1933 рр. «Великої депресії».  Пошуки шляхів подолання кризових явищ в економіці й суспільному житті. Початки державного регулювання соціально-економічних процесів.

13.

Доба «проспериті» (процвітання) у США. Прояви Великої депресії.

14.

Економічні та соціальні засади «Нового курсу» Ф.Д.Рузвельта та його основні підсумки.

15.

Внутрішня та зовнішня політика правлячих кіл Великої Британії у 20-х рр. Велика Британія у роки кризи. Спроби реформування Британської імперії.  

16.

Політичний та соціально-економічний розвиток Франції у 20-х рр. Франція та Іспанія в період кризи. Утворення, прихід до влади та політика урядів Народних фронтів у Франції та Іспанії – їх досягнення, прорахунки та причини розпаду.

17.

Листопадова революція та становлення Веймарської республіки в Німеччині. Світова економічна криза в Німеччині. Встановлення нацистської диктатури в Німеччині. Економічна, соціальна та ідеологічна політика гітлерівського режиму. Войовничий антисемітизм.

18.

Прихід до влади в Італії Б.Муссоліні. Фашизація Італії, створення корпоративної системи.
Політичні портрети Ф.Д.Рузвельта Б.Муссоліні, А.Гітлера.   

19.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Провідні держави світу в 20 - 30-х рр. ХХ ст.».


Тема 4. Росія – СРСР  у 1917-1939 рр.  (3 год.)

20.

Російська революція 1917 р., її причини і початок: падіння монархії, політика Тимчасового уряду, розпад Російської імперії, прихід до влади більшовиків.
Громадянська війна в Росії: причини, найголовніші події, наслідки.

21.

Доба «воєнного комунізму». НЕП. Утворення СРСР.

22.

Перемога Й.Сталіна в боротьбі за владу. Сталінський план «соціалістичного будівництва». Політика «прискореної» індустріалізації і колективізації в Радянському Союзі. Голодомори. Великі репресії 30-х рр. Життя пересічної людини в СРСР.


Тема 5. Країни Центральної та Східної Європи в умовах 20-х рр. – 1930-х рр.
(2 год.)

23.

Особливості соціально-економічного  розвитку країн Центральної та Східної Європи (Польща, Чехо-Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Югославія).

24.

Характерні риси демократичних та авторитарних режимів в країнах регіону. Роль провідних державних та політичних діячів в історії цих країн.


Тема 6. Країни Сходу та Латинської Америки (4 год.)

25.

Особливості національно-визвольного руху Індії та Китаю в перші десятиріччя ХХ ст. 

26.

Основні тенденції внутріполітичної та зовнішньополітичної стратегії Японської держави в перші десятиріччя ХХ ст.  Мілітаризація економіки, державних інституцій та суспільної свідомості населення.

27.

Розпад Османської імперії. Турецька республіка за правління Кемаля Ататюрка. Витоки Палестинської проблеми.
Латинська Америка. Особливості економічних і політичних процесів у регіоні. Протиборство демократичних сил і диктаторських режимів.

28.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із тем «Росія – СРСР  у 1917-1939 рр. Країни Центральної та Східної Європи в умовах 20-х рр. – 1930-х рр. Країни Сходу та Латинської Америки».


Тема 7. Міжнародні відносини 1930-х рр. Назрівання Другої світової війни
(3  год.)

29.

Зовнішньополітичні пріоритети провідних країн світу. Спроби створення системи колективної безпеки країнами Заходу. Активізація антивоєнних рухів.


30.

Процес утворення вогнищ війни на Далекому Сході, Африці та Європі. Громадянська війна 1936-1939 рр. в Іспанії. Формування блоку агресивних держав осі Рим-Берлін-Токіо. Витоки, прояви та наслідки політики умиротворення.


31.

Причини радянсько-німецького зближення (весна 1939 р.), провалу англо-франко-радянських переговорів у Москві (літо 1939 р.) та радянсько-німецького пакту про ненапад (пакт «Молотова – Ріббентропа») і таємних протоколів до нього (23 серпня 1939 р.).



Тема 8. Розвиток культури у перші десятиліття ХХ ст. (4 год.)

 

32.

Найважливіші досягнення науки і техніки, їх вплив на повсякденне життя людей. Міжнародні жіночі рухи. Фемінізм.

33.

Основні ідеї й течії у розвитку культури. Поява «масової культури». Нові напрямки в літературі.

34.

Нові напрямки в мистецтві, виникнення та розвиток кінематографа, олімпійський рух.

35.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із тем «Міжнародні відносини 1930-х рр. Назрівання Другої світової війни. Розвиток культури у перші десятиліття ХХ ст.».
Підсумкове узагальнення.



Немає коментарів:

Дописати коментар