суботу, 24 жовтня 2015 р.

Календарні плани. Історія України. 10 клас (52 години)

10-й клас (52 год.)

№  з/п
Дата проведення уроку
Зміст (тема) уроку
Примітка
Вступ (1 год.)
1.

Вступ.
Завдання і структура курсу. Способи роботи учнів з підручником, додатковою навчальною літературою, електронними та Інтернет-ресурсами. Форми і методи організації навчальної діяльності на заняттях з курсу.   Критерії тематичного, семестрового та річного оцінювання.      Формування індустріального суспільства в українських землях. Модернізація суспільного та повсякденного життя. Етносоціальні та культурно-духовні процеси в українських землях.  Піднесення  руху та національної самосвідомості українського народу. Політизація українського національного руху. Зміни в житті українського суспільства в умовах Першої світової війни, соціальної та національної революції. Український визвольний рух. Початок радянізації.

Тема 1. Україна на початку XX ст. (9 год.)
2.

Україна у складі Росії та Австро-Угорщини. Економічне становище. Місце української економіки в господарському житті двох імперій. Економічна криза 1900–1903 рр. Утворення монополістичних об'єднань. Вітчизняний та іноземний капітал в еконо­міці українських земель. Стан українського підприєм­ництва. Індустріальна модернізація.

3.

Становище населення. Суперечливі процеси модер­нізації повсякденного життя. Доля жінки. Посилення міграції українського селянства. Життя і діяльність української діаспори.

4.

Проблеми становлення та консолідації української нації.    Земсько-ліберальна опозиція царизму. Процес політизації українського суспільства і національного руху. Українські і загальноросійські політичні партії. Революційна українська партія (РУП). М.Міхновський.

5.

Події революції 1905—1907 рр. в Україні. Масові соціальні виступи, збройні повстання. Українська громада у Державній Думі. Діяльність громадських організацій. «Просвіта». Активізація національного руху в західноукраїнських землях.

6.

Земельна реформа П. Столипіна та її вплив на українські землі. Піднесення промислового виробництва.

7.

Розвиток культури на початку XX ст. Освіта. Наука. Видатні вчені. Українська преса та видавництва.

8.

Здобутки майстрів літератури та мистецтва.

9.

Зміни у побуті та звичаях українців. Діяльність національних і спортивно-фізкультурних організацій «Сокіл» і «Січ». Духовні цінності українців. Церковне життя. Митрополит А.Шептицький та його роль у піднесенні національного життя в західноукраїнських землях.

10.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Україна на початку XX ст.».


Тема 2. Україна в роки Першої світової війни. Початок Української революції (7 год.)

11.

Україна напередодні Першої світової війни. Украї­на в геополітичних планах країн Антанти і Троїстого союзу. Ставлення населення і політиків до війни. Заснування Головної української ради. Союз визво­лення України. Формування легіону Українських січових стрільців.

12.

Воєнні дії на території України у 1914 р. Захоплення російськими військами Східної Галичини та Північної Буковини. Антиукраїнська русифікаторська політика. Боротьба за автономію та самостійність України.

13.

Воєнні дії на території України в 1915–1917 рр. Посилення економічної та політичної кризи в Росій­ській та Австро-Угорській імперіях. Господарська розруха. Життя на фронті і в тилу. Зростання соціальної напруги.

14.

Вплив Лютневої демократичної революції в Росії на піднесення українського визвольного  руху. Початок української революції. Політичні партії в підросійській Україні.  Утворення Центральної Ради, її  склад і політична програма. Ідея автономії України українському суспільстві. М. Грушевський. Діяльність рад робітничих і солдатських депутатів. Початок українізації армії.

15.

Український національний Конгрес. Зміна статусу Центральної ради. Пошуки компромісу з Тимчасовим урядом. І Універсал Центральної Ради. Утворення Генерального секретаріату. В.Винниченко.

16.

ІІ Універсал Центральної Ради.   Розкол у національному русі. «Тимчасова інструкція Генеральному секретаріату Тимчасового уряду на Україні». Прорахунки Центральної Ради. Зміни у політичних настроях, економічному та соціальному становищі населення. Корніловський заколот і Україна. Наростання анархії в Україні. Загострення конфлікту Центральної Ради з Тимчасовим урядом Росії.

17.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Україна в роки Першої світової війни. Початок Української революції».

Тема 3. Український державотворчий процес в 1917-1921 рр. (10 год.)
18.

Вплив жовтневого перевороту  в Петрограді на події в Україні. Боротьба за владу в Києві. Легітимізація Центральної Ради. ІІІ Універсал  ЦР. Проголошення УНР. Внутрішня та зовнішня політика Центральної Ради. Всеукраїнський з’їзд  робітничих, солдатських і селянських депутатів. Ультиматум російського Раднаркому. Утворення радянської УНР. Вторгнення військ радянської Росії на територію України.

19.

ІV Універсал  ЦР. Проголошення незалежності УНР. Політика більшовиків в Україні. Руйнація звичайного повсякденного способу життя і настрої населення в умовах загострення політичної боротьби. Мирний договір з центральними державами у Брест-Литовську. Вступ німецьких та австро-угорських військ в Україну. Падіння радянської влади в Україні. Останні дні Центральної Ради.

20.

Гетьманський переворот. П. Скоропадський. Внутрішня та зовнішня політика Української держави. Ставлення до неї політичних партій і народу. Національно-культурні перетворення. В.Вернадський. Селянські повстання влітку і восени 1918 р. Консолідація національно-демократичних сил та утворення політичної опозиції гетьманату. Падіння гетьманського режиму. Анулювання Брестського миру і новий наступ військ РСФРР на Україну.

21.

Утворення Директорії. Відновлення УНР в умовах збройного конфлікту з радянською Росією. С.Петлюра. Трудовий конгрес. Отаманщина. Більшовицька агресія проти УНР. Поразки УНР. Боротьба з денікінцями. Об’єднані українські армії. Психологічний клімат у суспільстві, знецінення людського життя.

22.

Утворення Української національної ради у Львові. Проголошення ЗУНР. Є.Петрушевич. Створення УГА. Злука УНР і ЗУНР. Українсько-польська війна. Створення Української Галицької армії.

23.

Поглинення Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними державами.

24.

Запровадження радянської влади в Україні, Х.Раковський. Політика воєнного комунізму в Україні. Червоний терор. Повстанський рух. Н.Махно. Падіння радянської влади у 1919 р. Денікінський окупаційний режим. Організація влади в Україні після приходу радянських війсь восени 1919 року. Відновлення більшовицького режиму. Повернення до політики «воєнного комунізму».

25.

Радянсько-польська війна і Україна. Початок наступу російських військ на Україну. Варшавська угода. Наступ польсько-українських військ. Польський окупаційний режим і ставлення до нього населення.

26.

Подальший хід війни та її підсумки. Припинення боротьби регулярних українських військ. Повстанські рухи, поразка українського визвольного руху, більшовицька окупація України. Уроки та наслідки державотворчих процесів.

27.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Український державотворчий процес в 1917-1921 рр.».

Тема 4. Культура і духовне життя в Україні в 1917-1921 рр. (5 год.)
28.

Нові тенденції та чинники розвитку культури в 1917-1921 рр. Зрушення у ціннісних орієнтаціях населення. Руйнування традиційно-побутової культури. Суперечливе ставлення населення до культурних цінностей. Подвижництво творців та діячів культури, їх внесок у вітчизняну й світову культуру. Діяльність більшовиків у сфері культури.   Культурно-освітня діяльність громадських організацій.

29.

Культурні здобутки українських урядів в освітній політиці. Освітня політика більшовиків. Стан науки. Відкриття УАН і  університетів.

30.

Література, театральне, музичне, хорове, образотворче  мистецтво.

31.

Революційна доба і українська церква.  Релігійне життя.

32.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із теми «Культура і духовне життя в Україні в 1917–1921 рр.».


Тема 5. Українська СРР в умовах нової економічної політики (1921-1928 рр.)  (4 год.)

33.

Внутрішнє і міжнародне становище. Державний статус України в 1921-1922 рр. Утворення СРСР. Статус УСРР у складі Радянського Союзу.

34.

Соціально-економічне становище радянської України на початку 1920-х рр. Господарська розруха. Невдалі спроби запровадження планового виробництва. Антирадянські повстання. Зрушення  у способі повсякденного життя населення. Голод 1921-1923 рр.     Впровадження непу в Україні та його особливості. Відбудова промисловості і сільського господарства. Грошова реформа. Початок індустріалізації народного господарства Поєднання господарчої ініціативи з комуністичною ідеологією.   Економічне і соціальне становище населення в роки непу. Зміни в житті жінок. Підсумки нової економічної політики. Зрушення у суспільно-політичному житті країни.

35.

«Українізація» (коренізація) як засіб зміцнення влади більшовиків. Розширення сфери застосування української мови в УСРР.  Націонал-комунізм. Г.Гринько, О.Шумський, М.Скрипник. Опір «українізації». Ставлення населення до цих процесів. Розвиток науки. Освіта. Кампанія з ліквідації неписьменності дорослих. Українське національне відродження та його провідники. Творчі спілки. Літературна дискусія 1925-1928 рр. М.Хвильовий. Образотворче мистецтво. Кінематограф. О.Довженко. Опір  «українізації» з боку чиновництва. Репресії проти інтелігенції.

36.

Релігійне життя в Україні. Виникнення Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Формування нового способу повсякденного життя і зміни в системі цінностей.


Тема 6. Україна  в  1929-1938 рр. (7 год.)

37.

Перехід до форсованої індустріалізації. Директивна економіка. Централізація управління промисловістю. Промисловість України напередодні Другої світової війни. Життя  і побут  людей у місті.

38.

Хлібозаготівельні кризи 1927-1929 рр. Перехід до суцільної колективізації.  Доля приватних сільських господарів та їх господарств. Зрушення у житті  і побуті селян. Деформація селянської психології: втрата «почуття господаря». Розкуркулення.

39.

Причини й передумови голодомору. Голодомор 1932—1933 рр.  – геноцид українського народу. «Закон про п’ять колосків». Посилення «хлібозаготівель» та їх суть. Демографічні втрати. Ставлення влади до подій в Україні: формування подвійної моралі. Масштаби  та наслідки голодомору. Завершення колективізації. Заходи щодо зміцнення колгоспів.

40.

Зміни та деформації в соціальному складі населення. Формування партійно-бюрократичної номенклатури. «Великий терор». Судові процеси. «Шахтинська справа». «Спілка визволення України». Масові репресії та їх жертви.       Утвердження тоталітарного режиму в Україні. Пропагандистський ідеал радянської людини. Зміни  у масовій психології та  свідомості населення під впливом терору і соціальної демагогії.

41.

Згортання українізації. Становище у галузі шкільної освіти. Вища школа. Остаточне подолання неписьменності дорослих. Досягнення науки та гальмівні чинники в її розвитку.

42.

Література і мистецтво. Л.Курбас. Театр. Кіно. Радіомовлення. ЗМІ. «Розстріляне відродження». Політика держави щодо церкви. Занепад релігійного життя .

43

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із тем «Українська СРР в умовах нової економічної політики (1921-1928 рр.). Україна  в  1929-1938 рр.».

Тема 7. Західноукраїнські землі в 1921-1939 рр. (3 год.)
44.

Правовий статус Східної Галичини та українських північно-західних земель (Волинь, Полісся, Підляшшя) у складі Польщі. Осадництво. Промисловість і сільське господарство. Українська кооперація. Економічне, політичне і соціальне становище населення.

45.

Політична ситуація. Розгортання українського націоналістичного руху.  Утворення Української військової організації  та Організації українських націоналістів.  Українські політичні партії та об’єднання. Є.Коновалець. С.Бандера. Д.Донцов. В.Липинський. Політика польського уряду щодо опозиційних рухів. «Пацифікація». Культурне  життя.

46.

Українські землі в складі Румунії. Політика румунського уряду щодо українців. Економічне і соціальне становище населення.   Діяльність українських політичних партій і рухів. Культурне життя.
Входження Закарпаття до складу Чехословаччини. Економічне і соціальне становище населення. Культурне життя. Течії у громадсько-політичному житті українців: русофільство, русинство, українофільство. Надання автономії та проголошення незалежності Карпатській Україні.  «Карпатська січ». А.Волошин

Тема 8. Історія рідного краю у 1900-1938 рр. (5 год.)

47.

Наш край на початку XX ст. Процеси модернізації економічного і соціального життя на початку XX ст. Політичне життя. Духовне життя звичаї, традиції, побут, повсякденне життя.

48.

Наш край в роки Першої світової війки. Вплив Першої світової війни на соціальне і економічне жит­тя. Ставлення населення до політичних подій. Руйнація традиційного способу життя.

49.

Наш край періоду Української революції. Розвиток культури. Події Української революції на території краю. Вплив військово-політичних подій 1917-1921 рр. на становище в краї. Зміни влади, перерозподіл власності  і ставлення населення до цих процесів. Повсякденне життя мешканців краю. Особливості культурних процесів. Внесок діячів культури краю в розвиток вітчизняної культури.

50.

Особливості адміністративно-територіального устрою,  економічного і соціального розвитку краю у 1921-1938 рр. Зміни у повсякденному житті населення. Політичне життя. Духовне життя, звичаї, традиції, побут.

Особливості процесів культурного і духовного життя. Здобутки діячів культури краю.

51.

Урок узагальнення, контролю і корекції навчальних досягнень учнів із тем «Західноукраїнські землі в 1921-1939 рр. Історія рідного краю у 1900 -1938 рр.».


52.

Підсумкове узагальнення.



Немає коментарів:

Дописати коментар